Work and Travel 2014 si interviul de viza J1

Deja simt la job emotiile studentilor si abia astept sa ii vad inapoi cu viza luata si gata de plecare. Dar pana atunci mai este putin de munca si un mic hop… interviul de viza.

Din experienta proprie de mers la viza (5 ori) si a prietenilor mei (unul din ei a fost anul trecut a 8 a oara la visa J1), am decis sa povestesc un pic despre Work and Travel 2014 si interviul de viza J1:

Anul acesta, prima zi de interviuri este 4 Aprilie, urmand ca in fiecare vineri pana pe 27 iunie sa fie deschise cate 400 de slot-uri de interviu/fiecare vineri pentru J1-Summer Work and Travel. In total 14-15 zile de interviuri.  Programarile de viza se fac doar de agentiile acreditate de catre Ambasada S.U.A. din Romania.

Documentele pe care agentia le trimite la ambasada cu o saptamana inainte de interviu sunt:

-          Pagina de confirmare a formularului DS 160 (document ce se compleaza online);

-          Chitanta de la BRD pentru plata taxei de viza (se achita echivalentul in lei a 160$, momentan ajunge 544 lei si taxa poate fi platita pe baza unei proforme ce poate fi descarcata AICI sau poate fi ridicata de la agentie). Teoretic aceasta taxa se poate plati si online cu cardul, dar acest serviciu (inca) nu functioneaza;

-          Copie pasaport;

-          Formular DS 2019 in original;

-          Chitanta SEVIS (Student Exchange Visitor Information System)-35$;

-          Adeverinta student (pe Adeverinta va scrie “Ai servi la Ambasada SUA”);

-          Foaie matricola in plic sigilat (de regula in format A4), semnat si stampilat de facultate/universitate. Exceptie fac studentii de la Facultatea de Constructii si Instalatii din Iasi unde oficialii de acolo nu pun sigiliu/stampila pe situatiile scolare unde apar restante ca nu cumva facultatea sa fie facuta de rusine la ambasada SUA. Tipic comunist… Acesti studenti pot aduce situatiile scolare nesigiliate;

-          Job offer de la sponsor.

Studentul va merge la viza cu :

-          Pasaportul in original;

-          2 fotografii printate (de backup) conform cu normele ambasadei;

-          Orice dovada/adeverinta/recomandare ca isi va continua studiile (valabil doar pentru anii terminali);

-          Un zambet pe buze, rabdare si chef de vorba.

work and travel 2014

Interviul in sine ar trebui sa fie o formalitate daca studentul nu are restante si stie engleza la un nivel conversational. Bine, nici nu ar trebui sa ajunga la ambasada daca nu stie engleza dar asta e o alta poveste.

Recomand ca studentii din provincie sa mearga cu transport organizat sau macar cu o zi inainte pentru a fi odihniti la viza si pentru a ajunge la timp pentru interviu. Ambasada S.U.A. din Romania s-a mutat acum 2 ani in spate la Baneasa Shopping City/Ikea si e ceva cale de mers de la Gara de Nord. Nu recomand taxi-ul in Bucuresti deloc, mai ales pe cele cu plecare din gara. :) Trenul de Iasi ajunge la 6.15 AM, Trenul de Cluj la 6.37 AM si 8.15 AM, cel de Timisoara la 5.40  AM si 7.30 si interviurile de viza incep la ora 8.00.

Studentii nu trebuie sa aiba bagaje voluminoase cu ei pentru ca nu sunt lasati cu acestea in ambasada si nu exista nici un spatiu de depozitare, practic esti in camp liber langa ambasada S.U.A.

Vizavi de ambasada este un pseudo-tunel unde toata lumea se aseaza la coada si asteapta sa fie strigata de catre unul dintre oamenii care asigura paza ambasadei (care btw mai au de lucru la politete si comunicare). Apoi se formeaza grupuri in medie de cate 10 si se merge organizat in ambasada. La coada se vor auzi o multime de povesti din “folclorul  vizelor” si vor exista multi ‘specialisti’ ce-si vor da cu parerea. Sfatul meu este ca studentii sa se axeze pe povestea lor de viata, planuri de viitor bine definite, note, examene si continuarea studiilor.  La intrare au un spatiu unde vor fi lasate telefoanele mobile si obiectele metalice (daca ajung pe acolo). Apoi se trece printr-un detector de metale exact ca in aeroport.

ambasada sua bucuresti

Dupa, se asteapta in medie 20-30 minute si se intra in ambasada propriu zis. Se trece pe la 4 ghisee, unul in care veti primi actele trimise de agentie cu o saptamana inainte, unul unde studentii vor fi amprentati (de avut grija mare cu taieturile pe degete!), ghiseul unde va fi interviul si ghiseul unde studentul va indica adresa de livrare a pasaportului cu viza. Fiecare student va primi un tichet pe baza caruia va fi chemat la ghiseu. Studentul va primi o brosura (Wilberforce Pamphlet) in care sunt trecute drepturile lui in S.U.A.. Brosura trebuie citita pentru ca la ghiseul de interviu vor fi intrebari din ea.

Ghiseul de interviu seamana mult cu un ghiseu de banca (sticla, microfon…). Aici se inmaneaza ofiterului consular actele primite de la primul ghiseu si incepe interviul. Se recomanda un salut cald la inceput, de genul: “Hello ! How are you?”. Trebuie avut focus pe ofiterul consular si raspunsurile la intrebarile acestuia trebuie spuse cu voce tare. Recomand (din nou) ca studentii sa faca eye contact! Interviul nu ar trebui sa tina mai mult de 2-3 minute. Daca studentul primeste pasaportul inapoi inseamna ca nu a trecut interviul de viza. :( Daca a trecut interviul,  studentul va trece apoi pe la ultimul ghiseu/birou unde va confirma sau va putea modifica adresa de livrare a pasaportului cu viza. Acesta va fi livrat prin firma de curierat TNT  la sediile acesteia din tara.

Nu exista un ghid standard de intrebari pentru acest interviu. Parerea mea personala este ca focusul  sa se faca pe:

  • faptul ca studentul intentioneaza sa isi continue studiile;
  • sa stie exact angajatorul, jobul si  ce va face in S.U.A.;
  • sa raspunda clar si fara balbaieli;
  • sa nu incerce sa isi falsifice situatia scolara(anul trecut au fost predati politiei 2 studenti pentru fals);
  • sa nu minta la ambasada cu privire la rudele de gradul I ramase in S.U.A.;
  • sa zambeasca si sa fie degajat;
  • daca exista restante, sa fie pregatit cu o “scuza” plauzibila.

Ca o mica incurajare va spun ca anul trecut la ambasada rata de refuz a fost de- 5.04%,  una din cele mai mici pe regiune!

Bafta la viza!


 

Be Sociable, Share!

Spune-ți părerea

*